2021-07-15 15:53Pressmeddelande

Sverige vinner tre EM-guld i Ung Företagsamhet

Tidigare under eftermiddagen avslöjades samtliga vinnare i EM i Ung Företagsamhet, Gen-E, som arrangeras i Litauen. Nu står det klart att Sverige vinner hela tre EM-guld! Lidköpingsföretaget Shear Joy UF vinner två guld och Uppsalaläraren Sepideh Wägner vinner guld som Årets Lärare i Europa. Över 800 finalister har tävlat i EM och Sverige har varit representerade i sju tävlingskategorier.

- Vi hade på känn att detta kunde bli ett speciellt år, men det här hade vi aldrig kunnat drömma om. Tre EM-guld är helt fantastiskt! Stor eloge till Shear Joy och Sepideh Wägner, dom är mycket värdiga vinnare, säger Cecilia Nykvist VD på Ung Företagsamhet i Sverige

Shear Joy UF vinner två guld
Shear Joy UF, som består av Lidköpingskillarna Isak Drougge, Isak Lager och Axel Andersson, återvinner fårull som annars skulle kasseras. De använder lokal och ekologisk ull och skapar nya och hållbara produkter till hem och trädgård. Något som har imponerat på EM-juryn. Shear Joy UF vann i kategorin The Manpower Group Ready for Work Award, och företagets VD Isak Drougge tog också hem guldet i JA Alumni Leadership Award.

Uppsalaläraren Sepideh Wägner vinner Årets Lärare
Sepideh Wägner, som tidigare i år vunnit SM som Årets Lärare och som till vardags jobbar som lärare på Ellen Fries gymnasium, vinner Teacher of the Year Award, och är därmed utsedd till Europas bästa lärare.

Det är Sepidehs elever som själva har nominerat henne till SM, där hon senare kvalificerat sig till EM genom SM-vinsten. Hon har jobbat på skolan sen hösten 2020 och är känd för att ge sina elever framtidstro, förebilder och hopp.

Mer information om EM
Mer information om EM i Ung Företagsamhet i Litauen – ”Gen-E” - finns på den officiella hemsidan


Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även på grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Kontaktpersoner

Ansvarig SM och EM
Katarina Konecnik