2021-09-02 07:05Pressmeddelande

SM i Ung Företagsamhet flyttar till Göteborg

Foto: Sune CheeFoto: Sune Chee

SM i Ung Företagsamhet, som i flera decennier arrangerats i Stockholm, kommer 2022 att äga rum i Göteborg den 23-24 maj. Det är första gången någonsin som västkusten står värd för SM i Ung Företagsamhet.

”Med ett SM i Ung Företagsamhet i Göteborg stärker vi bandet mellan näringslivet och unga entreprenörer i Västsverige”, säger Sofia Lundahl, regionchef på Ung Företagsamhet Göteborg.

SM i Ung Företagsamhet består av två olika delar. Dels ställer hundratals UF-företag ut sina företagsidéer och produkter i en mässhall och dels tävlar företagen om SM-guld i 16 olika kategorier. Varje tävlingskategori har en jury med representanter från näringslivet som väljer ut de skarpaste företagen. I år genomfördes SM helt digitalt på grund av pandemin, men ambitionen är att arrangemanget 2022 ska genomföras fysiskt på Svenska Mässan i Göteborg, förutsatt att restriktionerna tillåter.

- Äntligen får vi SM i Ung Företagsamhet till Göteborg! Nu kan vi ge hela Västsverige en inblick i framtidens entreprenörer, visa på företagsamhet, innovationskraft och hur barn och ungdomar utvecklar sina entreprenöriella egenskaper. Dessutom är det ju en möjlighet att få träffa Sveriges bästa UF-företagare. säger Sofia Lundahl, regionchef på Ung Företagsamhet Göteborg.

Efterfrågan från näringslivet i Göteborgsregionen har varit stor. Näringslivsgruppen på Göteborg & Co, mångårig partner till Ung Företagsamhet har under en lång tid arbetat för att Göteborg ska få stå värd för SM.

- Företagen i Näringslivsgruppen är övertygade om att ett SM i Ung Företagsamhet arrangerat i Göteborg kommer stärka Ung Företagsamhets ställning i regionen, skapa ett ännu större intresse för entreprenörskap i skolan och bidra till den långsiktiga kompetensförsörjningen, säger Christian Westerberg, projektledare på Näringslivsgruppen på Göteborg & Co.

SM 2021 avgjordes den 11 maj då prisutdelningen och finalen livesändes digitalt från Stockholmsmässan i Älvsjö. Företag från hela landet kvalade in till tävlingarna genom regionala deltävlingar och konkurrensen är stenhård. SM-tävlingarna invigdes av H.K.H. Prins Daniel.

Om företagsformen UF-företag
Genom Ung Företagsamhet får elever på gymnasiet möjlighet att starta och driva egna företag - från affärsidé och marknadsanalys till finansiering, marknadsföring, försäljning och ekonomisk redovisning. Företagen kallas för UF-företag (UF=Ung Företagsamhet) och arbetet delas in i fyra faser: inför, starta, driva och avveckla.

Över 30 procent av en årskull gymnasieelever i Sverige driver UF-företag varje år, dvs ca 35 000 unga. Det finns många exempel på framgångsrika företag som har börjat sin resa som UF-företag, t.ex. Locker Room Talk, Färsking, Quinyx och RedLocker.Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även på grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Kontaktpersoner

Olov Hallberg
Kommunikationsansvarig
Olov Hallberg